top of page
kismama joga

Szülés Utáni Jóga és Regenerációs Csoport

Előfordulhat, hogy friss anyaként bizonytalanság fog el a testmozgás újrakezdésében, pláne azzal kapcsolatban, hogy mikor és mivel kezdj. A Szülés Utáni Jóga és Regenerációs Csoport minden édesanya előtt nyitva áll, aki engedélyt kapott orvosától a fizikai mozgás újrakezdéséhez és biztos abban, hogy nem él számottevően széles szétnyílt hasizommal. 

 

Ha az utóbbi bizonytalan, a Szétnyílt Hasizom Regenerációs Programot ajánlott először elvégezni, hiszen itt egy teljes anamnézis és hasfali szétnyílás mérés után 4-6 hetes személyre szabott LoveYourBelly módszeren alapuló torna programmal húzzuk össze a hasfali rést (ha szükséges) és rehabilitáljuk a gyenge hasizmokat.

Ha kérdés merül fel benned, nyugodtan írj egy érdeklődő emailt erre a címre: info@onlinekismamajoga.hu.

A szülés utáni jóga és regenerációs csoportról

Ez a csoport azért jött létre, hogy a baba és az állandóan változó napirend mellett lehetőség legyen flexibilisen beilleszteni a regenerációs testedzést, valamint a relaxáló és lazító jógát. Az órarend szerinti online alkalmak élőben is látogathatók, azonban ha a napirend és a teendők nem teszik ezt lehetővé, a csoportban sorakozó sok-sok videó felvételből korlátlanul lehet szemezgetni és ezek segítségével önállóan tornázni/jógázni. Így, a csoport órái akkor is biztosítják a gyakorlás folyamatosságát, amikor az elfoglalt édesanya csak visszanézhető opcióval tud élni.

Az órák többsége 30 perces, de lehetőség van 15 percnyi rövid gyakorlásra is, hiszen csoportunk szándékosan az időhiányos anya-léthez lett tervezve. A legkedveltebbek a fél órás has- és gátizom regenerációs erősítés torna órák, melyekben az ismert LoveYourBelly módszert használjuk a hasfal gyorsabb és eredményesebb regenerációjának érdekében. A másik csoport kedvenc a szintén 30 perces nyak, váll, hát jóga óránk, mely pontosan az említett problémás területre fókuszáló kellemesen mobilizáló és nyújtó jóga sorozatból áll.

Heti 2 db 30 perces és 1 db 15 perces online élő jóga óra Zoomon és Facebook Liveon közvetítve

Élő órarend:
- hétfő: Nyak, váll, hát jóga 10:30 | Könnyű flow 11:15
- csütörtök: Has- és gátregenerációs erősítés 10:30

Több, mint 100 videó felvétel korlátlanul visszanézhetően

Videók kereshetősége fizikai igények szerint (pl. derékfájás)

Állandó oktatói jelenlét és támogatás a jógát, a szülés utáni gyógyulást és rehabilitációt érintő témakörökben

Havi előfizetés, mely bármikor lemondható egy kattintással

Miért fontos a szülés utáni regeneráció?

A várandósság és a szülés során a test jó nagy átalakulásokon megy keresztül. A hormonok legyengítik a kismamát, gyarapszik a testsúly, a gerincoszlop görbületei is kissé átrendeződnek, a hasizmok közötti kötőszövet megnyúlik, pár belső szerv feljebb csúszik és végül - hüvelyi szülés esetén - a méhszáj, a hüvelyi izmok, a gátizmok is jelentős nyújtásnak vannak kitéve, vagy - császármetszéssel történt szülés esetén - egy nagy hasi műtétre is sor kerül.
 
Véleményem szerint a posztpartum időszak nem csak a szülést követő 6 hetet jelenti, hanem egészen addig tart, amíg a test vissza nem rendeződik (vagy vissza nem rendezzük) – ha nem is teljesen eredeti, de közel – eredeti állapotához, beleértve a hormonokat, a testsúlyt és az izomzatot. Ez pedig nem megy olyan gyorsan, mint pár hét.
 
Annak érdekében, hogy a folyamat tudatosan is támogatva legyen, az újdonsült édesanyának lehetősége van arra, hogy a várandósság és szülés alatt igénybe vett test regenerálódását aktívan támogassa. Legnagyobb figyelmet kap a hasfal mély izmainak erősítése, mellyel visszanyered törzsed stabilitását, segíted a belső szervek visszarendeződését és funkcióinak ideális működését, valamint elkerülöd a gyakori derék- és hátfájási panaszokat és egyéb lehetséges egészségügyi problémákat, melyek az elhanyagolt rehabilitációból eredhetnek. Fontos még a kissé szétcsúszott csontváz újrarendezése is: finom újrahangoló mozdulatokkal és a legfőbb izomcsoportok erősítésével nagyon szépen újra tanulható az egészséges testtartás és növelhető az általános erőnlét és vitalitás.

Miért jó a szülés utáni jóga?

Csak úgy, mint várandósan, szülés után is a jóga az egyik legjobb természetes gyógyír a mozgásszervi panaszok enyhítésére, amiből bőven akad a posztpartum időszakban is. A babáról való gondoskodás, a családi életben és a háztartásban való helytállás nagyon igénybe veszi nem csak a fizikai, de a szellemi és érzelmi létezést is. Szinte kivétel nélkül minden anyuka ugyanazon megy keresztül ilyenkor és ki több, ki kevesebb mértékben érintett a leggyakoribb panaszokban, mint a szoptatás során meggörnyedt hát, előre eső vállak és beállt nyakizmok, a baba ringatása és kézben tartása miatt sajgó vállak és karok, a kis emberi súlyzó gyakori emelgetéséből fakadó derékfájás és a kevés aktív fizikai mozgás miatt elgémberedett csípő.

 

Ezeken mind lehet segíteni és még csak nem is szükséges egy megszokott 60 perces jóga óra hozzá. Csoportunkban 30 és 15 perces rövid és a napirendbe még épp beilleszthető kellemes átmozgatásokkal mobilizáljuk a testet, ezzel kompenzálva azt, hogy ebben az időszakban a mozgástartomány a repetitív elfoglaltságok miatt képes nagyon beszűkülni. Ezen kívül a jóga aranyat érő nyújtásaival célra törően a fent említett testtájékokban felgyülemlett feszültséget oldjuk. Természetesen, mint más mozgásformákra is igaz, óráink során növekszik az endorfin, a boldogság hormon szintje, ami a kicsi világra hozását követően azért különlegesen fontos nekünk, mert ezáltal csökkenthető a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye. Egy rövid én-idővel tehát, minden friss anya nagyon sokat tehet saját testi-, lelki- és mentális egészségéért.

Kismamaként és friss anyaként is csodás élmény az óra, amit tartasz. A hangulat mindig nagyon kellemes, a gyakorlatok változatosak, személyre szabottak. Jó érezni, hogy mindenkire odafigyelsz. :) Nekem sok erőt adott lelkiekben és fizikailag is a szüléshez. A kisbabámmal mindig nagyon várjuk és élvezzük a baba-mama jóga órákat.

- Réka, 3 hónapos baba anyukája - 

Nekem nagyon jó élmény volt kismamaként is és most a regeneráló torna is nagyon tetszik. A hangulat, a gyakorlatok mind fantasztikusak, nem nehezek és Mariann nagyon jó oktató. Csak ajánlani tudom :)

- Andi, 3 hónapos baba anyukája -

A jóga óráid által megtapasztalhattam, milyen sokat tudok tenni a fizikai állapotomért, és a jóga által a lelki egyensúlyomat is könnyebben meg tudtam tartani.

- Adrienn, 38 hetes kismama - 

Szeretem, hogy a gyakorlatok biztonságosak, de változatosak. Az órákon jelen van a nyújtás, erősítés, a légzőgyakorlatok és a relaxáció is. Az órák felépítése sokszor a csapat aktuális szükségleteinek alapján alakul. Emellett sok hasznos tanácsot kaptam a mindennapokhoz is, hogy a derék- és csípőfájdalmam a legkisebb legyen.

- Anna, 41 hetes kismama - 

Csatlakozz az online
Szülés Utáni Jóga és Regenerációs Csoporthoz!