top of page

A kismama jóga mélyebb értelme, amiről eddig nem tudtál

Frissítve: szept. 13.

A kismama jóga nem csupán egyfajta testmozgás.


Kismama a parkban jógázik
Kismama jógázik

A jóga jelentése egység. Ez az egység tradicionálisan a jóga gyakorlás legvégső céljára utal. Tévesen gondolnánk, hogy ez az összes ászana tökéletes kivitelezésének képességére utal. Sokkal inkább arról van szó, hogy a jóga ászanák gyakorlásán keresztül a testet erőssé és rugalmassá tesszük, ezzel egyidőben az elmét lecsendesítjük a meditációhoz.


Bizony, bizony... a jóga célja az, hogy meditációs pózban tudjunk ülni... számottevő ideig... és a figyelmet egy fókusz ponton tartva teret nyissunk a belső békének.


És ezzel mit szeretnénk elérni? A megvilágosodást.


Tehát a jóga célja tradicionális értelemben és közvetetten, a megvilágosodás.

Ez a mai kor emberének lehet, hogy egy kicsit meredeken hangzik, hiszen a legtöbben sokkal kézzel foghatóbb okokból fordulnak a jóga felé. A személyes hétköznapi motivációk azonban nem alacsonyabb rangúak, mint maga a megvilágosodás.


Az én célom ma lehet 'A', a tiéd 'B', hiszen más és más életutakon haladunk, de egy közös: mind úton vagyunk. Ugyanazon az úton, ami nem más, mint a fejlődés ösvénye. Nem csak a nagybetűs életben van így, hanem 'kicsiben' a jóga matracon is. Abban a pillanatban, amikor a gyakorlás talajára lépünk, a tanulást választjuk és ezáltal közvetetten a megvilágosodás felé tartunk. Ha egy fokkal demisztifikáltabb szót szeretnénk használni erre, mondjuk, hogy az egység a célunk.


Ez az az egyensúly, mely számodra is elérhető az ászanák, a légző gyakorlatok és a relaxáció együttes alkalmazásával. Ebben semmi "meredek" nincsen.


Ugyanakkor mégiscsak csoda megtapasztalni azt a testi, lelki és szellemi egyensúlyi állapotot, amit egy-egy jóga órán, vagy utána tapasztal az ember. Hogy is tudnám körül írni? Lebegés élmény.


Ahogy először említettem, a kismama jóga nem csak egy mozgás fajta. Ugyanúgy, mint a tradicionális jóga, az egyensúlyi pontba kalauzol el. Egységbe rendez testileg, lelkileg és szellemileg. Ez várandósan nagyon nagy hozzáadott értéket képvisel a mindennapokban, hiszen ilyenkor minden állandóan változik a kismama körül. Rengeteg a várandóssággal és a baba érkezésére való készüléssel kapcsolatos elintézendő dolog, túlteng a kifelé figyelés és ezáltal kevés spontán idő és tér jut a befelé fordulásra és a kapcsolódásra.


Ezt ellensúlyozhatja a kismama jóga: a tudatosan erre kijelölt időtartam alatt a leendő anya megengedheti magának, hogy kizárólag magára és a kisbabájára figyeljen. Végre! Leteheti a tegnap történéseinek súlyait, kifújhatja a pszichés terheket, kimozoghatja a testi feszültséget. Nem kell több, mint 60 perc és tádááá! A kismama jóga óra végére feltöltődve, felfrissült testtel és lélekkel és egy nyugodt mosollyal az arcán sétál tova...nem is sétál...lebeg. Ez a kismama jóga mélyebb értelme.


 

Ha eljutottál idáig az olvasásban, igazán érdekelhet a kismama jóga. :) Ennek örülök! Szeretettel várlak a YouTube csatornámon, ahol lehetőséged van ingyenesen is belekóstolni egy rövid órába. Ez a legnépszerűbb jóga videóm, remélem neked is tetszeni fog. B.K.S. Iyengar (a modern idők egyik legelismertebb jóga guruja és szerzője) szavaival élve:


"A szavak nem elegendőek a jóga felbecsülhetetlen értékének kifejezésére. Meg kell tapasztalni."

Fontos! Kérlek csak akkor jógázz önállóan otthon, ha az orvosod megengedte a mozgást és nincs semmilyen egészségügyi panaszod a kismama jóga tiltólista +1. részében felsoroltak közül.


Ha ezzel a blog bejegyzéssel, vagy a kismama jóga más témáival kapcsolatban kérdés merül fel benned, vagy nem vagy biztos abban, hogy megfelelő-e neked ez a mozgásforma bizonyos okok miatt, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot emailben: info@onlinekismamajoga.hu .


Kellemes további tájékozódást a blogomon és kikapcsolódást az óráimon!


Mariann


U.i.: Az elméleti tudás egy jó kiinduló pont és nagyon fontosnak tartom a tájékozódást, de mit sem ér a gyakorlati rész nélkül! Ha vonz a kismama jóga világa és készen állsz a fenti alapelveket használva biztonságosan gyakorolni az éteren keresztül, az otthonod kényelméből, szívből ajánlom az online kismama jóga csoportom, ahol kezdőként és haladóként is javadra válnak az órák.


Nézd meg a csoport leírását ezen a linken, ahol jelentkezni is tudsz.

39 megtekintés
bottom of page