top of page

A kismama jóga jótékony hatásai az első, második és harmadik trimeszterekben

Frissítve: szept. 13.

A kismama jóga egy kiváló lehetőség leendő anyukáknak a várandósság alatti testi, szellemi és lelki egyensúly teremtésre, valamint a könnyebb szülésre való felkészülésre. A jóga gyakorlása hozzájárul a kismama harmonikusabb életviteléhez, és jótékony hatással van a változásban lévő fizikai és érzelmi állapotára. Ebben a cikkben röviden összefoglalom a kismama jóga jótékony hatásait az első, második és harmadik trimeszterben.


Várandós nő kismama jógázik

Első trimeszter


Az első trimeszterben a kismama jóga gyakorlása segíthet a terhességi tünetek enyhítésében, mint például a hányinger, fáradtság és hangulatváltozások. A jóga gyakorlása egyre szélesebb körben engedélyezett az orvos által a várandósság legelejétől. Én mégis azt vallom, hogy az első trimeszterben a legszelídebb ászanákat, a légző gyakorlatokat és a relaxációs technikákat részesítsük előnyben jóga gyakorlás gyanánt. Ezek a jóga eszközök támogatják az újdonsült kismamákat a legjobban az első trimeszter kihívásainak kezelésében.Második trimeszter


A második trimeszterben a kismama jóga teljesen biztonságos és hatékony - sőt manapság az egyik legajánlottabb - testmozgás, ha a várandósság egészséges, tünetmentes és az orvos is engedélyt adott rá. Mivel a leendő anyuka ebben az időszakban új erőre kap, a jóga a fizikum erősítésére és az izomzat rugalmasságának javítására is koncentrál. A kismama jóga gyakorlásának főbb céljai közé tartozik a testtartás javítása, ami különösen fontos, ha az új kismama nem rendelkezik korábbi jóga vagy más mozgásformák tapasztalatával. Ezen kívül segít a kerekedő pocak miatt megváltozott egyensúlyi helyzet megtalálásán, az izomzat erősítésén, az alvás javításán és a tipikus mozgásszervi panaszok, mint például az oly gyakori derékfájás enyhítésén. A kismama jóga nem elhanyagolható pozitív hatásai közé tartozik a magzattal való kapcsolódás és kommunikáció is, mely szinte kivétel nélkül minden kismama jogininél az egyik legmotiválóbb szempont, amikor a jógát választja mozgásformának, ugyanis más fajta edzéseken ez javarészt nem támogatott olyan tudatosan, mint a jóga órákon.Harmadik trimeszter


A kismama jóga jótékony hatásai a harmadik trimeszterben kiemelkedők lehetnek a szüléshez való felkészülés szempontjából. A terhesség utolsó hónapjaiban a kismamák teste különleges kihívásokkal szembesül, és a jóga segíthet abban, hogy azokkal megbirkózzanak. Ebben az időszakban a jóga legkiemelkedőbben támogató tulajdonságai a lelassulásban és a szülésre való felkészülésben való főszerep. Bizonyos jóga légzőgyakorlatok elsajátítása segíthet az anyának a vajúdás során fellépő fájdalmak kezelésében. Ezen kívül számos jógás mozdulat és testhelyzet is támogató hatású a tágulással és szüléssel együtt járó kellemetlen érzetek enyhítésében. A jóga segíthet a kismamának megérteni és elfogadni, hogy azok a kellemetlen érzetek, amelyeket tapasztal, természetesek és részei a természetes folyamatoknak.


 

Összességében a kismama jóga nagyszerű módja annak, hogy a kismamák kiegyensúlyozottak maradjanak, és javítsák a fizikai és mentális egészségüket a szüléshez való felkészülés során. A jóga segíti a kismamákat a vajúdás és a szülés természetes folyamataiban, és hozzájárulhat a könnyebb szüléshez is.


 

Ha eddig csak hallottál róla, de még nem próbáltad, miért nem adsz neki egy esélyt teljesen ingyen az otthonod kényelméből? B.K.S. Iyengar (a modern idők egyik legelismertebb jóga guruja és szerzője) szavaival élve:


"A szavak nem elegendőek a jóga felbecsülhetetlen értékének kifejezésére. Meg kell tapasztalni."

Kattints a videóra egy kellemes otthoni jógázáshoz!


Fontos! Kérlek csak akkor jógázz önállóan otthon, ha az orvosod megengedte a mozgást és nincs semmilyen egészségügyi panaszod a kismama jóga tiltólista +1. részében felsoroltak közül.


Ha ezzel a blog bejegyzéssel, vagy a kismama jóga más témáival kapcsolatban kérdés merül fel benned, vagy nem vagy biztos abban, hogy megfelelő-e neked ez a mozgásforma bizonyos okok miatt, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot emailben: info@onlinekismamajoga.hu .


Kellemes további tájékozódást a blogomon és kikapcsolódást az óráimon!


Mariann


U.i.: Az elméleti tudás egy jó kiinduló pont és nagyon fontosnak tartom a tájékozódást, de mit sem ér a gyakorlati rész nélkül! Ha vonz a kismama jóga világa és készen állsz a fenti alapelveket használva biztonságosan gyakorolni az éteren keresztül, az otthonod kényelméből, szívből ajánlom az online kismama jóga csoportom, ahol kezdőként és haladóként is javadra válnak az órák.


Nézd meg a csoport leírását ezen a linken, ahol jelentkezni is tudsz.

168 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page